Bogracz
Porcja na 4 osoby.
Składniki
- 1 kg mięsa na gulasz
- 150 g boczku wędzonego
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 4 spore papryki słodkie i jedna ostra
- 4 duże pomidory
- 5 ziemniaków
- mały koncentrat pomidorowy
- sól, pieprz, papryka wędzona, papryka ostra, odrobina cukru jeżeli pomidory lub koncentrat są za mało słodkie
- woda lub rosół warzywny.
Przygotowanie:
- Mięsa kroimy w dużą kostkę, boczek i paprykę w paski, pomidory najlepiej sparzyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić je na ćwiartki.
- Do kociołka wkładamy najpierw boczek, tak, aby wytopił się tłuszcz.
- Dodajemy mięso, smażymy.
- Dodajemy cebule, trochę później czosnek, czekamy aż się zarumienią.
- Wlewamy wodę (lub rosół), tyle żeby zakryła mięso, doprawiamy wędzoną papryką, dodajemy strąka ostrej papryki.
- Dusimy około 1,5 godziny.
- Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki, czyli paprykę słodką, pomidory, ziemniaki. Solimy.
- Dusimy jeszcze chwilę, aby ziemniaki były miękkie. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy pieprzem, w razie potrzeby jeszcze solą, ostrą papryką i cukrem.
Sylwek & dream team