obrazek

Bogracz

Porcja na 4 osoby.

Składniki

  • 1 kg mięsa na gulasz
  • 150 g boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 spore papryki słodkie i jedna ostra
  • 4 duże pomidory
  • 5 ziemniaków
  • mały koncentrat pomidorowy
  • sól, pieprz, papryka wędzona, papryka ostra, odrobina cukru jeżeli pomidory lub koncentrat są za mało słodkie
  • woda lub rosół warzywny.

Przygotowanie:

  • Mięsa kroimy w dużą kostkę, boczek i paprykę w paski, pomidory najlepiej sparzyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić je na ćwiartki.
  • Do kociołka wkładamy najpierw boczek, tak, aby wytopił się tłuszcz.
  • Dodajemy mięso, smażymy.
  • Dodajemy cebule, trochę później czosnek, czekamy aż się zarumienią.
  • Wlewamy wodę (lub rosół), tyle żeby zakryła mięso, doprawiamy wędzoną papryką, dodajemy strąka ostrej papryki.
  • Dusimy około 1,5 godziny.
  • Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki, czyli paprykę słodką, pomidory, ziemniaki. Solimy.
  • Dusimy jeszcze chwilę, aby ziemniaki były miękkie. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy pieprzem, w razie potrzeby jeszcze solą, ostrą papryką i cukrem.

Sylwek & dream team